WIPO diplomáciai értekezlet a látásukban korlátozott személyek szerzői művekhez való hozzáférésének elősegítése tárgyában

2013. június 17. és 28. között diplomáciai értekezlet kerül megrendezésre Marrakeshben egy olyan nemzetközi szerződés létrehozatala céljából, mely a látásukban korlátozott személyek számára akként hivatott egyszerűsíteni a nyomtatott formában megjelent művekhez (könyvek, újságok stb.) való hozzáférést, hogy az ezzel összefüggő szerzői jogi szabályozás alól kötelező kivételeket vezet be. A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) keretében rendezett értekezlet előzményei bár 2009-nél korábbra nyúlnak vissza, de a folyamat első mérföldkövének az ebben az évben tartott WIPO szerzői jogi bizottsági ülése tekinthető. A négy éve tartott ülés során Brazília, Ecuador és Paraguay a Vakok Világszövetségének (WBU) kezdeményezésére ekkor nyújtotta be közös, kötelező nemzetközi szerződésre irányuló javaslatát a témában.

A szerződéssel elérni kívánt alapvető céllal bár valamennyi WIPO tagállam már a kezdetektől egyetértett, de az ennek elérése kapcsán alkalmazni szándékozott nemzetközi eszközök köre (kötelező erejű nemzetközi szerződés, modellszabályozás vagy egyéb soft-law eszköz) sokáig kérdéses volt. A WIPO tavaly december során tartott Közgyűlése döntött végül arról, hogy a tárgyban nemzetközi szerződés megalkotására kerül majd sor. Erre tekintettel rendelte el a diplomáciai értekezlet összehívását, melynek helyszínt adó tagállamaként a Marokkói Királyság jelentkezett.

A tárgyalások eredményeként előállt és a Marrakeshben folytatott munka alapját képező jelenlegi szövegjavaslat alapján a szerződés bizonyos szerzői jogi kivételeket állapítana meg a látáskárosultak nyomtatott művekkel kapcsolatos felhasználásaival összefüggésben, melyeket a szerződő felek kötelesek nemzeti jogukba ültetni. Az aktuális tervezet egyelőre számos eldöntetlen kérdést tartalmaz, melyek fókuszai többek között a fennálló nemzetközi szerzői jogi rendszerben a kivételek alkalmazása terén irányadó ún. három lépcsős teszt és a létrejövő szerződés kapcsolata, az érintett jogok köre és a hatásos műszaki intézkedésekre vonatkozó rendelkezések. E témák még nem tisztázott volta nagymértékben befolyásolhatja majd a diplomáciai értekezlet eredményességét.

Hazánkat a diplomáciai értekezlet során a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala képviseli, a magyar delegációt dr. Ficsor Mihály, a Hivatal jogi elnökhelyettese vezeti. A diplomáciai értekezleten való részvételről és a szerződés létrehozására adott felhatalmazásról a 67/2013. (V.17.) ME határozat rendelkezik.

További információ a WIPO diplomáciai konferenciáról elérhető a WIPO honlapján: http://www.wipo.int/dc2013/en/.

2013/06/17